Het raadsel van de drie gestalten

Het tweede ‘Schaduw’ verhaal kwam uit in 1936. Hoofdinspecteur Bruno Silvère is nog steeds in principe de hoofpersoon, maar Charles C.M. Carlier begint zich langzamerhand naar de voorgrond te werken, en ontmoet in dit boek zijn toekomstige vrouw, de chansonnière Lola. Ook zien we in dit verhaal de eerste bevordering van de Schaduw, van rechercheur tot inspecteur!
Een kniesoor zou kunnen vragen waarom hij niet eerst, of eerder, het tot sergeant had geschopt, maar iemand die dat soort vragen gaat stellen kan beter ophouden met het lezen van Havanks. Strikt realisme was niet het sterkste punt van Havank, en zeker niet in de latere boeken. Het zijn avonturenromans, en je moet ze ook zodanig lezen naar mijn bescheiden mening.

Het verhaal draait om het onderzoek naar een bende die jonge vrouwen ronselt voor bordelen. Silvère’s onderzoek wordt kritisch gevolgd door een belangengroep voor vrouwenrechten, geleid door gravin Louise Bertelle de Verdange. De gravin vindt dat de politie te weinig doet, en heeft daarom een eigen detective ingehuurd. Aangezien dit een bekwame man is, zet Silvère zet zijn beroepstrots opzij en werkt hij nauw samen met hem, wat tot verrassende maar ook uiteindelijk tot tragische resultaten leidt.
Silvère weet succes te boeken, en een aantal meisjes uit de klauwen van de slavenhandelaar te bevrijden, maar in een wraakreaktie richt de bende zich direct op Silvère , zijn vrienden, en uiteindelijk zelfs op Lola!
Na een laffe aanslag op Lola neemt de Schaduw het heft in eigen handen, spoort de dader op met behulp van zijn Particuliere Geheime Dienst. Hij richt een bijna middeleeuws wraakgericht aan in het bos, en of de dader dit overleeft…is niet helemaal duidelijk!
(De boekanier, beschermer van weduwen en wezen, die de Schaduw in latere verhalen zo vaak is, begint hier al aardig vorm te krijgen.)
Het raadsel van de drie gestalten wordt uiteindelijk opgelost…met hulp van een spin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s